Trojanac Ransomcrypt, malver sa savešću

Kriminalci nisu baš poznati kao ljudi koji imaju savest. To isto važi i za kriminalce koji stoje iza malvera. I autori ransomware-a, malvera koji šifruju podatke korisnika, nemaju problema sa savešću i moralnim aspektom svog „biznisa“. Oni svojim žrtvama ne ostavljaju mnogo izbora osim da za svoje “zarobljene” fajlove plate otkup kako bi im bili vraćeni dešifrovani.

Trojanac Ransomcrypt, malver sa savešću

Zato je pristup koji imaju autori malvera Trojan.Ransomcrypt.G neobičan. Nema sumnje da su autori malvera kriminalci, kao i svi drugi koji stoje iza ovakvih prevara, ali izgleda da imaju neke principe koji nisu uobičajeni u svetu sajber kriminala, kažu stručnjaci kompanijeSymantec koji su analizirali ovaj malver.

Naime, autori Trojanca Ransomcrypt nude žrtvi besplatno dešifrovanje fajlova posle mesec dana od momenta infekcije računara, u slučaju da žrtva ne odluči da ranije plati otkup.

“P. S. Upamtite, mi nismo prevaranti. Nama ne trebaju vaši fajlovi.Ako želite, možete dobiti besplatno dekriptor posle mesec dana. Samo pošaljite zahtev odmah nakon infekcije. Svi podaci biće u potpunosti ponovo vraćeni. Vaša garancija – dešifrovani uzorci i pozitivne povratne informacije od ranijih korisnika.”

Ovo je deo poruke kriminalaca korisniku zaraženog računara koja se nalazi u txt dokumentu pod nazivom “how to get data”.

Po svemu ostalom Trojanac Ranomcrypt je tipičan ransomware koji šifruje fajlove na zaraženom sistemu. Trojanac sadrži dugu listu ekstenzija fajlova koje treba šifrovati. Šifrovani fajlovi dobijaju od Trojanca dodatnu ekstenziju .OMG! Na primer, ako je šifrovan fajl hello.doc, on će biti preimenovan u hello.doc.OMG!.

Gore spomenuti fajl pod nazivom “how to get data.txt” sadrži instrukcije kako povratiti podatke. Korisnik treba da pošalje email hakerima sa tekstualnim fajlom i nekim šifrovanim fajlovima u prilogu. Hakeri će odgovoriti i poslati dešifrovane fajlove i uputstvo kako doći do alata za otključavanje koji korisnik treba da upotrebi da bi dešifrovao ostale fajlove.

Korisnici ne bi trebalo da plaćaju kriminalcima za dešifrovanje fajlova ni u ovom ni u bilo kom drugom slučaju, kažu stručnjaci. Instaliran antivirusni softver na računaru i backup fajlova su pravi odgovor na ovakve pretnje.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s