Zabeležen najveći DDoS napad u istoriji interneta

Za sada nepoznati napadači pokrenuli su najveći DDoS napad u istoriji interneta na kompaniju CloudFlare koja web sajtovima pruža usluge unapređenja performansi i zaštite. Napad je na vrhuncu dostigao nivo saobraćaja od 400 Gb po sekundi, potvrdio je izvršni direktor kompanije Metju Princ.

Zabeležen najveći DDoS napad u istoriji interneta

U dosadašnjoj istoriji najveći ikada zabeleženi napad bio je DDoS napad na Spamhaus koji je ne vrhuncu dostigao 300 Gb/s.

Poređenja radi, “uobičajeni” DDoS napad koji može da obori na primer web sajt neke banke trebalo bi da dostigne 50 Gb/s.

Prins je međutim rekao da osim što je bio veliki, napad na Cloudflare nije ni po čemu bio izuzetan.

Napadači su iskoristili slabost u Network Time Protocol (NTP) koji se koristi za sinhronizovanje satova na računarima i serverima, da bi preplavili podacima evropske servere kompanije. Iako stručnjaci već dugo upozoravaju da bi NTP jednom mogao da postane vektor za DDoS napade, ovaj trend je tek nedavno postao popularan, prouzrokujući probleme nekim gejmerskim sajtovima i servis provajderima.

Prins ističe da je popularnost ovog vektora napada porasla poslednjih šest meseci, a sada je on odgovoran i za neke od najvećih napada sa kojima su se borili stručnjaci kompanije CloudFlare.

Napad u ponedeljak je ciljao samo jednog klijenta kompanije, ali s obzirom da je bio veliki, uticao je i na celu mrežu CloudFlare-a. Kompanija nije objavila koji njen klijent je bio meta napada.

Cilj DDoS napada je da se napadnuti serveri prelave podacima tako da to prevazilazi njihove kapacitete. Takvi napadi se često koriste da se nanese šteta poslovanju kompanije ili da se obori poznati web sajt.

Stručnjaci sada upozoravaju da je ovaj napad samo vrh ledenog brega i da će sve dok NTP serveri budu loše konfigurisani, napadi ove vrste nastaviti.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s