Ransomware Linkup blokira pristup internetu i pretvara računar u Bitcoin rudara

Malveri koji šifruju podatke na zaraženom računaru ili zaključavaju računar tražeći od korisnika da im u navedenom roku isplate novac kako bi im bila vraćena kontrola nad računarima i fajlovima, nisu novost. Šta više, svedoci smo da poslednjih meseci kriminalci pojačano koriste ovu vrstu malvera da bi oteli novac od korisnika.

Ransomware Linkup blokira pristup internetu i pretvara računar u Bitcoin rudara

Međutim, ono što do sad nismo videli je malver koga su otkrili stručnjaci Emsisoft-a i koji je takođe ransomware ali specifičan po tome što ne zaključava računar niti šifruje fajlove. Umesto toga, malver nazvan “Linkup” (Trojan-Ransom.Win32.Linkup) blokira pristup internetu menjajući DNS podešavanja. Osim toga, malver ima i kapacitet da pretvori zaraženi računar u Bitcoin rudara.
Kada se instalira na računaru, malver isključuje odabrane Windows Security i Firewall servise.
Malver u browser-u korisnika prikazuje lažno obaveštenje koje navodno dolazi od Saveta Evrope, u kome se korisnik zaraženog računara optužuje za gledanje dečije pornografije i korisnik traži da plati kaznu zbog prestupa.
Navodnu kaznu treba platiti kreditnom karticom, pri čemu korisnik treba da ostavi svoje lične podatke, ime i prezime, datum rođenja, i mesto stanovanja.
Osim blokiranja pristupa internetu, malver Linkup takođe preuzima i instalira drugi malver koji povezuje zaraženi računar sa bot mrežom za rudarenje Bitcoina.
Linkup ima novi pristup infekciji, koji kombinuje dve poznate tehnike – ransomware i Bitcoin rudarenje. Takav pristup može rezultirati moćnim malverom koji na dva načina donosi kriminalcima profit.
“U ovom trenutku ipak, njegova funkcionalnost je još uvek prilično ograničena jer preuzeti jhProtominer radi samo na 64-bitnim operativnim sistemima”, kažu iz Emsisoft-a. “Biće zanimljivo videti da li će Linkup biti modifikovan tako da preuzima fleskibilnije malvere.”

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s