Milioni Facebook naloga su lažni, a deo njih može biti i opasan

Prema podacima koje je objavio Facebook, društvena mreža trenutno ima 1,23 milijarde mesečno aktivnih korisnika, od kojih su 757 miliona dnevno aktivni korisnici, 945 miliona mesečno aktivni mobilni korisnici i 556 miliona dnevno aktivni mobilni korisnici.

Milioni Facebook naloga su lažni, a deo njih može biti i opasan

Prema procenama kompanije, između 5,5 i 11,2% Facebook profila su lažni profili. To znači da su najmanje 67,65 miliona naloga na društvenoj mreži lažni nalozi, a taj broj može biti i znatno veći (137,76 miliona).

Između 4,3 i 7,9% naloga su dupli nalozi, odnosni nalozi onih korisnika koji su za lične potrebe registrovali više od jednog naloga. To nije malo kada se procenti prevedu u brojeve – između 52,89 i 97,17 miliona su dupli nalozi.

Između 9,84 i 25,83 miliona (0,8-2,1%) su pogrešno klasifikovani nalozi, lični nalozi koje korisnici registruju za firme, organizacije ili kućne ljubimce.

Prema procenama Facebook-a, između 4,92 i 14,76 miliona naloga (0,4-1,2%) su “nepoželjni” nalozi, koji krše pravila Facebook-a. I dok su dupli i pogrešno klasifikovani nalozi uobičajeni i uglavnom bezopasni, “neželjeni” nalozi su često izvor nevolja.

Čak i naizgled mali procent takvih naloga na Facebook-u koji se koriste sa lošom namerom, kao što je spam ili širenje malvera, je preveliki.

Zato obratite pažnju kada dobijete zahtev za prijateljstvo na Facebook-u – imajte na umu da su lažni Facebook profili alat u rukama prevaranata. Ne dozvolite da vas prevare.

Ako imate razloga da verujete da je neki Facebook nalog lažan (neko koristi vaš ili identitet nekog drugog, vaše slike ili lažno ime ili na neki drugi način zloupotrebljava društvenu mrežu) prijavite ga Facebook-u.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s