I posle upozorenja, lažni antivirus se i dalje nudi posetiocima sajta DailyMotion

Više od tri nedelje pošto je kompanija Invincea obavestila web sajt DailyMotion o malicioznim reklamama na sajtu, ništa se nije promenilo – sajt je i dalje zaražen.

I posle upozorenja, lažni antivirus se i dalje nudi posetiocima sajta DailyMotion

Napad je prvi put prijavljen 7. januara kada je Invincea otkrila maliciozne reklame na sajtu koje posetioce sajta usmeravaju na stranicu sa lažnim antivirusom. U kompaniji veruju da je reč o istom napadu i da sajt DailyMotion, uprkos upozorenju, nije nikada očišćen od infekcije.

DailyMotion, sajt koji omogućava korisnicima da postavljaju i dele video snimke, je 96. po redu najpopularnija destinacija na internetu, sa 17 miliona poseta mesečno.

Invincea je objavila video koji prikazuje šta se dešava posetiocu web sajta DailyMotion.

Na početnoj stranici sajta posetiocu se prikazuje dijalog prozor sa upozorenjem da je “Microsoft Antivirus” identifikovao problem na računaru korisnika i da pretnju treba ukloniti. Zatim se prikazuje lista potencijalnih pretnji i time se korisnik pokušava pridobiti da pokrene nešto što je navodno antivirusni softver.

Nakon instalacije, sistem se restartuje i korisnik će tada videti prozor koji prikazuje da je u toku “skeniranje” sistema. Kada se navodno skeniranje završi, žrtvi se predlaže da “aktivira” program i ukloni nepostojeće pretnje sa računara. “Aktivacija” košta “samo” 99,9 dolara.

Zaraženi računar komunicira sa serverima u SAD i Rumuniji.

U upozorenju objavljenom početkom januara navodi se da maliciozne reklame preusmeravaju posetioce sajta DailyMotion na domen u Poljskoj webantivirusprorh(.)pl.

Samo 10 od 74 antivirusa VirusTotal-a detektuje pretnju, i to većina kao Trojanca Graftor.

Koncept prevara sa lažnim antivirusima je sledeći: žrtvu treba prevariti i ubediti je da instalira program koji je predstavljen kao antivirusni softver. Umesto antivirusa, žrtva će instalirati malver da bi zatim bila obaveštena da će morati da plati da bi računar bio očišćen od malvera.

Malvertajzing (maliciozno reklamiranje), postaje sve uobičajenije sredstvo za širenje lažnih antivirusa.

Pogledajte kako izgleda napad na sajtu DailyMotion:

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s