Frižider učestvovao u sajber napadu!

Vest da je više od 100000 korisničkih elektronskih uređaja, među kojima se nalaze smart televizori, multimedija centri i kućni ruteri učestvovalo u masovnom sajber napadu i slanju više od 750000 malicioznih spam i fišing emailova je zanimljiva, ali ono što će vas sigurno naterati da ovaj tekst pročitate do kraja je podatak da se među 100000 uređaja koje su kriminalci zloupotrebili u spam kampanji nalazi i jedan frižider.

Frižider učestvovao u sajber napadu

Istina, samo jedan smart frižider umešan je u slanje spama. Ali u budućnosti bezbednost ovih uređaja ne bi smela da se ignoriše.

Napad koji je došao sa kompromitovanih računara, kućnih rutera, smart televizora i jednog frižidera je otkrila firma Proofpoint i to je jedan od prvih napada u kojima je zloupotrebljena manjkava sigurnost kućnih smart uređaja.

Spam napad je započeo 23. decembra prošle godine i trajao do 6. januara ove godine, objavio je Proofpoint. Ukupno je poslato 750000 spam email poruka a 25% tih emailova nije poslato sa kompromitovanih laptop, desktop i smartphone uređaja već je malver uspeo da se instalira na kućnim uređajima kao što su smart televizori, multimedija centri pa i jedan smart frižider.

Malver koji je slao spam sa tih uređaja mogao je biti instaliran na njima zahvaljujući tome što su uređaji loše konfigurisani ili koriste dodeljene lozinke što ih je učinilo ranjivim.

Ovakvi uređaji koji imaju pristup internetu predstavljaju ogromnu pretnju jer relativno lako mogu biti kompromitovani, kažu stručnjaci. Korisnici nisu ni svesni potrebe niti motivisani da ih učine sigurnijim, a sa druge strane raste broj uređaja koji skoro neprimetno mogu slati maliciozan sadržaj. Malo proizvođača preduzima mere za zaštitu uređaja, tako da postojeći model sigurnosti ne može da reši ovaj problem.

Bot mreže sastavljene od kompromitovanih personalnih računara su i sada veliki bezbednosni problem, tako da bi pojava bot mreža sa korisničkim uređajima kao što su ovi dodatno pogoršala situaciju jer bi se i oni mogli koristiti za iste kriminalne aktivnosti u kojima učestvuju kompromitovani računari.

Mnogi od ovih uređaja su loše zaštićeni i korisnici nemaju načina da otkriju i uklone infekciju malverom kada do nje dođe. Kako broj smart uređaja povezanih sa internetom bude rastao, napadači će pronalaziti nove načine da ih iskoriste za svoje potrebe, predviđaju stručnjaci.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s