Želite da zaštitite svoju privatnost? Zalepite traku preko web kamere

Holandski državni tužilac za visokotehnološki kriminal Lodewijk van Zwieten upozorio je kompjuterske korisnike da je vreme da počnu da koriste lepljivu traku da bi se zaštitili od hakera.

Želite da zaštitite svoju privatnost? Zalepite traku preko web kamere

Van Zwieten je savetovao svim vlasnicima računara u Holandiji da zalepe traku preko web kamere, jer je, kako je rekao, to jedini delotvorni način da se ljudi zaštite od toga da budu snimani bez znanja i dozvole.

Njegova preporuka je deo saopštenja objavljenog na web sajtu holandskog javnog tužilaštva u vezi sa suđenjem 18-ogodišnjem hakeru iz Roterdama, osumnjičenom da je hakovao web kamere na više od 2000 računara korisnika u Holandiji i inostranstvu.

“Hakovanje web kamera postaje ozbiljan trend”, kaže van Zwieten. “Ne bi trebalo da čekamo na proizvođače laptopova, personalnih računara i drugih uređaja sa web kamerom da ponude dugme za sprečavanje pristupa web kamerama. Prekrivanje web kamere parčetom trake je mala stvar koju treba uraditi.”

Prema rečima holandskog tužioca, hakovanje web kamera je sve popularnije, jer mnogi uređaji imaju mogućnost da beleže zvuk i video, što je dovelo do povećanog interesovanja hakera za tajno snimanje korisnika računara.

“Problem je što žrtve obično ne znaju da im je web kamera hakovana. Napredni malveri sprečavaju aktiviranje svetla indikatora kada je kamera na PC ili laptopu uključena. To znači da nema načina da znate da li vas vaša web kamera snima, što znači da je jedini način da budete potpuno sigurni da fizički prekrijete uređaj”, kaže van Zwieten.

I nije reč samo o hakerima. Holandski tužilac ističe da je prekrivanje web kamera nužno ne samo za korisnike koji svoje računare nisu valjano zaštitili od malvera, već i za sve kompjuterske korisnike sa internet konekcijom. On je podsetio na saznanja da američki FBI koristi napredne malvere koje je praktično nemoguće otkriti koji uključuju web kamere osumnjičenih bez njihovog znanja. On dodaje da njegov savet neće biti popularan među obaveštajnim agencijama, ali ističe da je bezbednost Holanđana od veće važnosti.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s