Sirijska elektronska armija hakovala Microsoft-ov blog i Twitter naloge

Sirijska elektronska armija je ovog vikenda postidela Microsoft hakujući dva zvanična Twitter naloga kompanije, @MSFTnews i @XboxSupport, ali i oficijelni blog kompanije TechNet (blogs.technet.com) na kome je grupa ostavila poruke kao dokaz da je blog hakovan.

Sirijska elektronska armija hakovala Microsoft-ov blog i Twitter naloge

Tako smo sa Twitter naloga Microsoft News (@MSDTnews) mogli videti preporuku da se ne koriste Microsoft-ovi emailovi, Hotmail i Outlook, zato što ih Microsoft nadgleda i prodaje podatke vladama.

Microsoft-ov blog nije radio neko vreme “zbog održavanja”, a kompanija je ubrzo povratila kontrolu nad Twitter nalozima.

Sudeći po onome što su objavili sa svog Twitter naloga (@Official_SEA16), izgleda da su sirijski hakeri imali pristup internom email sistemu Microsoft-a, o čemu govore screenshot-ovi interne komunikacije Microsoft-ovog PR tima i Stiva Klejtona, menadžera zaduženog za Microsoft-ove korporativne medijske platforme.

Grupa koja podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada je pre manje od dve nedelje hakovala Twitter nalog, Facebook stranicu i blog Skype-a koji je u vlasništvu Microsoft-a, objavljujući isto upozorenje o saradnji Microsoft-a sa vladama. Taj napad je realizovan najverovatnije zahvaljujući tome što su hakeri SEA uspeli da ukradu lozinku od jednog od članova tima kompanije zaduženog za društvene medije. Moguće je i da je SEA uspela da dođe do lozinke email naloga nekog od zaposlenih u Skype-u i da odatle prikupi potrebne informacije o lozinkama (ili još gore, o jednoj lozinki za različite naloge).

Sirijski hakeri, koji su se proslavili hakovanjem naloga brojnih medijskih kuća i kompanija tokom prošle godine, koristeći pri tom jednostavne tehnike fišinga, po svemu sudeći nemaju nameru da odustanu. S obzirom da je reč o haktivistima,i da su njihovi motivi političke prirode, izbor Microsoft-a kao mete nije neobičan s obzirom da je Microsoft jedna od kompanija koja je, prema onome što je otrkio Edvard Snouden, sarađivala sa NSA u masovnom nadzoru korisnika servisa velikih internet kompanija.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s