Kako kriminalci zloupotrebljavaju nazive domena poznatih proizvođača antivirusa

Nadajući se da korisnici neće primetiti razliku kada treba da kliknu na link ili da će pogrešno otkucati adresu web sajta koga nameravaju da posete, sajber kriminalci praktikuju da registruju domene koji imaju slične nazive kao domeni velikih uglednih kompanija.

1

High-Tech Bridge je sproveo zanimljivo istraživanje o domenima čiji su nazivi slični nazivima domena koji pripadaju antivirusnim kompanijama. Tražeći domene kao što je „kasperski.com“ (kaspersky.com), „symanrec.com“ (symantec.com) ili „mcaffee.com“ (mcafee.com), u High-Tech Bridge su identifikovali 385 domena, od kojih su 164 registrovali oni koji žele da namame korisnike na fišing web sajtove ili sajtove na kojima se nude sumnjivi proizvodi i usluge ili prikazuju reklame. Zanimljivo je i to da su same antivirusne kompanije registrovale 107 domena od 385 koje je identifikovao High-Tech Bridge, kako bi sprečile zloupotrebu. Tako su Kaspersky i McAfee kupili više od 70% domena koji bi mogli biti zloupotrebljeni ako bih ih registrovao neko drugi, ali su ostali proizvođači antivirusa uradili nedovoljno da zaštite svoje korisnike od ovakvih zloupotreba. Od 385 domena koje je identifikovao High-Tech Bridge 73 su u vlasništvu onih kojih su ih registrovali nadajući se da će proizvođači antivirusa biti zainteresovani da ih otkupe od njih. Ipak, slični nazivi domena ne znače nužno i prevaru, pa je tako 41 domen registrovan od strane legitimnih firmi koje imaju slične nazive kao i velike antivirusne kompanije. Najviše „problematičnih“ domena su oni koji se vezuju za Symantec-ov brend (35), a za njima slede oni kojima se pokušavaju zloupotrebiti brendovi kao što je Norton (29), Avast (25), Bitdefender (22) i Avira (19).

Najpopularniji registri naziva domena među kriminalcima su GoDaddy.com, PDR, ENOM, TUCOWS, ABOVE, MONIKER ONLINE SERVICES, MarkMonitor, Internet.bs i NAMEKING.com.

2

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s