Anonimus (grupa)

Anonimus (engl. Anonymous) decentralizovana je zajednica pojedinaca okupljenih oko ideje slobognog interneta,ukidanja cenzure i restriktivnih zakona o autorskim pravima.Grupa se zalaže za princip direktne/neposredne demokratije.

Anonymous je internet grupa nastala sredinom 2003. na 4chan imageboard forumu, reprezentujući koncept onlajn zajednice zasnovan na anarhističkom modelu odlučivanja.  Poreklo naziva grupe bazira se na sistemu diskusija 4chan foruma po kom su svi učesnici anonimni, potpisani kao anonymous. Takođe se smatra urbanom potkulturom. U ranoj formi, Anonymous je funkcionisao u vidu decentralizovanih grupa usmerenih ka ostvarivanju ciljeva izglasanih od strane samih učesnika. Početkom 2008, grupa stiče širu medijsku pažnju zbog svojih haktivističkih akcija usmerenih protiv zakona o zaštiti intelektualne svojine i internet piraterije. Neidentifikovane osobe u svojim haktivističkim akcijama potpisivale su Anonymous. Nakon serije oflajn protesta i online haktivističkih operacija, Bi-Bi-Si je proglasio Anonymous kao potencijalnog naslednika Vikiliksa.

1

Low Orbit Ion Cannon je aplikativni softver razvijen za testiranje izdržljivosti mreže i računarskih sistema. Ovo je ujedno i najčešći alat korišćen za izvođenje haktivističkih napada anonymous-a u svetu. Osobe koje podržavaju ovu ideju, dobrovoljno instaliraju aplikaciju na svoj računar priključujući se mreži haktivističih računara koji koordinirano preplavljuju metu saobraćajem sve dok je ne onesposobe u toj meri da više ne može da reaguje na legitimne zahteve korisnika.

maxresdefault

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s